Hidrološka istraživanja u okviru EU projekta CC-WaterS

Voditelji:
mr.sc. Josip Rubinić
Oznaka projekta:  
Kategorija: Znanstveni
Trajanje:  


Sažetak:

Projekt CLIMATE CHANGE AND IMPACTS ON WATER SUPPLY (CC-WaterS) je projekt koga financira Europska Unija u okviru programa transnacionalne suradnje jugoistočne Europe (South East Europe, Transnational cooperation programme; SEE-TC). Vodeći partner u projektu je Bečki vodovod iz Austrije. U projektu sudjeluje 18 partnerskih institucija iz 9 zemalja regije, a to su: Austrija (3 partnera), Slovenija (3), Mađarska (1), Italija (1), Rumunjska (3), Bugarska (1), Grčka (3), Hrvatska (1) i Srbija (2). Partner u hrvatskom dijelu projekta su Hrvatske vode, Hrvatski geološki institut je nositelj istraživanja, a Građevinski fakultet Rijeka je u projekt uključen kao voditelj hidrološkog dijela istraživanja.

Projekt se bavi istraživanjem utjecaja klimatskih promjena na vodoopskrbu. Na području Hrvatske istraživanja su vezana na tri pokusne lokacije - Vransko jezero na otoku Cresu, Bokanjačko blato kod Zadra te Blatsko polje na otoku Korčuli. U okviru projekta se na osnovu više klimatskih scenarija i modela ocjenjuju potencijalne promjene i rizici od neželjenih promjena stanja vodnih resursa. U priobalnim i otočkim krškim sustavima najveću opasnost po kakvoću vode čini podzemni prodor mora u vodonosnik, a ukoliko se zbog klimatskih promjena smanje dotoci slatke vode, intruzija mora će se povećati. Kako je opasnost od nepovoljnog utjecaja smanjenja oborina ili povišenja temperature zraka u ovakvim zonama veća nego u kontinentalnim područjima, istraživanje vodnih bilanci i njihovih varijacija u postojećim uvjetima i u uvjetima nakon mogućih klimatskih promjena najvažniji su dio projekta. Planirano trajanje projekta je do IV.2012.g. Više o projektu i provedenim aktivnostima može se naći na poveznici.
Koordinator projekta je dr. sc. Gerhard Kuschnig iz Bečkog vodovoda. Koordinator projekta u Hrvatskoj je dr. sc. Josip Terzić (HGI-CGS; postavljen od HV), a nositelj hidroloških istraživanja mr.sc.Josip Rubinić s Građevinskog fakulteta Rijeka.

 
.