Risk identification and land-use planning for disaster mitigation of landslides and floods in Croatia

Voditelji: Nevenka Ožanić
Oznaka projekta:  
Kategorija: Znanstveni
Trajanje:  


Sažetak:

Ovaj projekt je izabran za znanstveno-tehnološko istraživačko partnerstvo za održivi razvoj (Science and Technology Research Partnership for Sustainable Development - SATREP), istraživački program pod pokroviteljstvom Japanske agencije za znanost i tehnologiju (Japan Science and Technology Agency - JST) i Japanske agencije za međunarodnu suradnju (Japan International Cooperation Agency - JICA). Projekt predstavlja kolaborativno istraživanje provođeno u Japanu i Hrvatskoj koje određuje hazard i ublažava nastajanje klizišta i poplava u Hrvatskoj. Ključni ciljevi projekta jesu priprema karata hazarda i razvoj smjernica za primjenu urbanističkih planova na bazi procjene rizika. Projekt doprinosi održivom razvoju kroz odgovarajuće korištenje zemljišta u Hrvatskoj. Aktivnosti su organizirane kroz tri radne grupe i to: Radna grupa za klizišta (WG1), Radna grupa za poplave i blatne tokove (WG2) i Radna grupa za kartiranje hazarda i razvoj uputa za primjenu u prostornom planiranju (WG3). Nositelji Projekta u Hrvatskoj su Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Splitu, te Hrvatski geološki institut. Partnerske institucije s japanske strane su Sveučilišta Niigata i Kyoto te International Consortium on Landslides. Nadležne ustanove za provedbu projekta su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH i Japanska agencija za međunarodnu suradnju.


Suradnici:
dr.sc. Nevenka Ožanić (voditelj projekta i radne grupe za poplave i blatne tokove)
dr. sc. Željko Arbanas (voditelj radne grupe za klizišta i koordinator projekta prema MZOS-u)
dr. sc. Čedomir Benac (voditelj riječkog pilot područja za radnu grupu za kartiranje hazarda i razvoj uputa za primjenu u prostornom planiranju)
dr. sc. Ivan Vrkljan (konzultant projekta pri nabavci i instalaciji istraživačke opreme)
Nevena Dragičević
Sanja Dugonjić
Petra Аomlija
Vedran Jagodnik
dr. sc. Barbara Karleuša
Nino Krvavica
Kristijan Ljutić
dr. sc. Leo Matešić
mr. sc. Josip Rubinić
Igor Ružić
Ivana Sušanj
dr. sc. Vanja Travaš
Martina Vivoda
Goran Volf
mr. sc. Elvis Žic

Ključne riječi:
Klizišta, poplave, blatni tokovi, monitoring, sustavi ranog upozoravanja, zoniranje hazarda, ublažvanje rizika, prostorno uređenje

 
.