Praćenje i unaprjeđenje kvalitete studiranja

Voditelji:
dr.sc. Aleksandra Deluka - Tibljaš
Oznaka projekta:  
Kategorija: Reformski
Trajanje: 01.11.2005. - 30.09.2006.


Sažetak:

Projekt praćenja i unapređenja kvalitete studiranja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci ima za cilj uspostavljanje institucijskih mehanizama i definiranje mjera za praćenje i promicanje kvalitete studiranja te posredno i uspješnosti studiranja.
Projektom je u prvoj fazi predviđeno uspostavljanje sustava kroz formiranje Odbora za upravljanje i unaprjeđenje kvalitete, Ureda za odnose sa studentima i Ureda za praćenje uspješnosti studiranja te definiranje nadležnosti pojedine jedinice nad provođenjem mjera za osiguranje kvalitete. U radu navedenih jedinica za unaprjeđenje kvalitete sudjeluje akademsko osoblje, studenti i administrativno osoblje.
Planom aktivnosti je u drugoj fazi predviđeno provođenje institucijske SWOT analize kako bi se aktivnom suradnjom svih čimbenika u nastavnom procesu definirala snažna obilježja, slabosti, mogućnosti i ograničenja u razvoju institucije.
U slijedećoj (trećoj) fazi je predviđeno istraživanje i analiziranje definiranih parametara-pokazatelja stanja kvalitete studiranja i osobito uspješnosti studiranja.
Planirane su aktivnosti: anketa o nastavnim metodama i metodama ispitivanja i ocjenjivanja, anketa poslodavaca i završenih studenata, anketa o novim nastavnim programima, analiza uspješnosti polaganja ispita i prolaznosti po godinama studija.
Predviđeno je i organiziranje on-line anketiranje studenata te različiti oblici neposredne komunikacije sa studentima.
Rezultati SWOT analize te navedenih istraživanja i analiza rezultata tih istraživanja su podloga za organiziranje niza radionica na kojima bi se na neka od uočenih problema i pitanja nastojalo odgovoriti i koja predstavljaju podlogu za dugoročno promišljanje kvalitete studiranja na instituciji.
Predviđene su radionice za inicijalno osposobljavanje nastavnika za rad u nastavi, radionice vezane za rukovođenje visokoškolskim institucijama te niz internih radionica tematski vezan za prezentaciju projekta, nastavak Bolonjskog procesa i druge teme vezane uz unapređenje nastavnog procesa.
Projekt će, u završnoj fazi, rezultirati donošenjem institucijskog pravilnika o kvaliteti kojim će se propisati mjere i način provođenja svih aktivnosti vezanih za provjeru i unaprjeđenje kvalitete studiranja na instituciji.

Rezultati projekta ►

Završno izvješće projekta ►

 
.